De Maas als bron voor drinkwater.

brown and white concrete buildings beside body of water during daytime

Aan het College van Burgemeester en Wethouders
Postbus 1992
6201BZ Maastricht

Maastricht, 10 september 2024

Betreft: Schriftelijke vragen m.b.t De Maas als bron voor drinkwater.

Geacht college,

Via diverse mediakanalen bereiken ons zorgen die de drinkwaterbedrijven uiten over de waterkwaliteit van de Maas.
Volgens het rapport van RIWA-Maas schaad vooral de lozing van industrieel afvalwater de Maas.
De Maas als bron van drinkwater van zeven miljoen mensen wordt niet effectief beschermd. Door verouderde en onvolledige vergunningen is veelal onbekend welke schadelijke stoffen er waar in het water terechtkomen.
Vooral lozingen van stoffen zoals PFAS vormen een groot probleem.
Industrieel afvalwater wordt zowel via de riolering als direct in rivierwater geloosd. Daarvoor hebben bedrijven een vergunning nodig. Maar volgens RIWA-Maas is een groot deel van de bestaande lozingsvergunningen verouderd. Waardoor het niet zichtbaar is welke schadelijke stoffen bedrijven mogelijk nog meer lozen.

Hierover hebben wij de volgende vragen:

1.⁠ ⁠Bent u op de hoogte van verouderde vergunningen waardoor er geen inzicht is welke schadelijke stoffen en waar in het water terecht komen? Zo ja, van wanneer en welke acties hebt u hiervoor ondernomen? Zo nee, welke acties gaat u ondernemen en op welk tijdstip?

2.⁠ ⁠Wij vinden het van essentieel belang dat de waterkwaliteit van de Maas effectief bewaakt wordt, en alle bedrijven beschikken over dezelfde vergunning. Bent u het met ons eens dat het niet alleen gevaarlijk is omdat er 500 miljard liter water jaarlijks uit de Maas wordt gehaald voor ons drinkwater, maar het ook oneerlijk is tegenover bedrijven die hun zaken goed op orde hebben? Bent u bereid haast te maken met de controle en aanpassingen van de vergunningen?

Namens de fractie van Partij Veilig Maastricht,
René Betsch, fractievoorzitter
John Voorst, raadslid
Pascal Ruijters, Burgerraadslid.